Alla on eri Saaristomeren kohteita, joiden valokuvasivustolle voit siirtyä klikkaamalla kohteen nimeä alla olevasta linkkilistasta.
Alla on eri Saaristomeren kohteita, joiden valokuvasivustolle voit siirtyä klikkaamalla kohteen nimeä alla olevasta linkkilistasta.
Nauvo on saaristomeren kulttuurinen keskus ja kohde, jossa on erilaisia musiikkitapahtumia koko kesän. Vierasvenesataman palvelut ovat monipuoliset ja ruokapaikkoja löytyy melkein kuin Hangossa. Rannalla on erilaisia myyntikojuja. Savustettua kalaa sekä erilaisia vihanneksia, perunoita ja marjoja on myynnissä heti vierasvenelaiturin kupeessa. Nauvon satamassa laivassa sijaitseva Pizza- paikka sai erityistä kiitosta venekuntamme nuorimmilta jäseniltä.
Sota-aikana saksalaisia sotilaita ja laivoja oleili Nauvossa ja lähisaaristossa. On tarinoita siitä, että alueella sijaitsi tärkeä sukellusveneiden huolto- ja tankkauspiste. Pikku-Nauvon kallioseinämästä löytyy saksalaisten raaputtamaa tekstiä ja tunnuksia vielä tänäänkin. Venäläinen pommikone putosi saareen lyhyen ilmataistelun jälkeen vuonna 1940 ja siitä löytyy männikössä metallinen muistolaatta sekä vähäinen määrä ruostunutta metalliromua.
Nauvon kirkon tarkkaa rakennusvuotta ei tunneta, mutta tavalliselle kirkossakävijälle sillä ei liene paljon merkitystä. Nauvon kauniissa keskiaikaisessa harmaakivikirkossa tulijaa koskettaa tunnelma. Esineet puhuvat kieltään; alttari-ikkunan kimaltavat lasimaalaukset, voiton krusifiksi, pieteetillä restauroidut osat osittain tuhoutuneista seinä- ja holvimaalauksista sekä tietenkin 1790-luvulta peräisin olevien urkujen siro fasadi. Ainutlaatuiset ja kauniisti soivat urut rakensi tukholmalainen Olof Schwan. Urut vihittiin 1791.
Kirkon luoteisnurkassa, alttarin vasemmalla puolella on vanha kello, joka edelleen tikittää ajan kulkua. Kello hankittiin yhdessä Schwan- urkujen kanssa, ja se oli tarkoitus upottaa urkujen fasaadiin. Koska fasadissa ei ollut tilaa kellolle, on kello saanut olla nykyisellä paikallaan vuodesta 1791. Kellon vieressä olevassa seinä- syvennyksessä on esine, joka muistuttaa nelihaaraista kynttilänjalkaa. Kyseessä on nelilasinen tiimalasi, josta on osittain kulunut pois seuraava kirjoitus:
”At alt med tiden lider, det visar dessa glas. Tills vi som de i tiden, bli stoft och gå i kras. ”
”Kaikki aikaa myöten – sen näyttää nämä lasit – tomuksi muuttuu ja särkyy, me niin kuin nekin”
Nauvon emäkirkko pystytettiin 1400-luvun jälkipuoliskolla, luultavasti aikaisemman puukirkon ympärille. Sakaristo on kirkon vanhin osa. Kirkon luoteispuolella on kellotapuli, joka pystytettiin jo vuonna 1751. Nau- von kirkko on pyhitetty Pyhälle Olaville, Stick- lestadissa kaatuneelle Norjan kuninkaalle.
Odota kuvien latautumista alareunaan ja tämän jälkeen kuvaesitys lähtee käyntiin klikkaamalla kohdasta ”Toista kuvaesitys”.
Copyright by Kari Vierinen, Siuntio, Finland
Nauvon vierasvenesatamassa heinäkuussa