Elisaari suojasatama Inkoossa Barösundin lähellä
                                 ( updated 14.1.2015 by Kari Vierinen, Siuntio )


Alla on eri kohteita, joiden valokuvasivustolle voit siirtyä klikkaamalla haluamasi kohteen otsikkonimeä.

 
 


Elisaari on Helsingin kaupungin omistama virkistysalue Inkoon Barösundissa. Sieltä löytyy upea luontopolku ja yksi Suomen hienoimpia tammimetsiköitä. Satama on suojainen kaikilta tuulilta ja vaikka kartta antaa ymmärtää virheellisesti niin perille pääsee yli 2,0 m kulkusyväyksellä. Kuunari Helena syväykseltään 2,5 m on käynyt Elisaaressa useamman kerran. Elisaari on loistava välietappi matkalla Hankoon tai sitten kohde pidemmälle viikonloppureissulle. Huoltorakennukset, keittokatokset, suihkut ja kahvila ovat uusittu kesällä 2007. Kahvilarakennuksesta löytyy terassi, jossa voi virvokkeita nauttien seurustella muiden veneilijöiden ja telttailijoiden  kanssa. Alkukesällä 2011  Elisaari on entisestä paremmassa knnossa ja päälaituria on korjattu ja sieltä on poistettu äänekäs metallilevykansi.


Elisaaren alue on erittäin kaunis ja tunnettu Suomen suurimpiin kuuluvasta luonnonvaraisesta tammimetsiköstään ja runsaasta lehtokasvillisuudestaan. Saaressa on vuonna 1902 rakennettu kartano ja Mellangårdin tila on toiminut Elisaaressa aina 1500 luvulta asti. Elisaaressa on aikoinaan sijainnut merenkulkijoiden pyhäkkö pieni kappeli entisellä saarella, joka nykyään nousee kaislikkoalueelta metsäsaarekkeena.  Kirkko oli todennäköisesti venäläisten kauppiaiden rakentama. Elisaaressa kasvaa monia harvinaisia kasveja. Eläimistö on runsas, ja alueella on tavattu metsäkauriita, valkohäntäkauriita ja hirviä. Ilveksiä oleilee myös saarella talven jälkien perusteella. Viitoitettu luontopolku on erinomainen tapa tutustua saareen. Osa Elisaaresta on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi vuonna 1994.


Juhannuksen aikaan satama on yleensä viimeistä sijaa myöten ja vähän ylikin täynnä toisissaan kiinni olevia veneitä ja telttailijoitakin on runsaasti. Purjeveneissä on juhlaliputus ja näkymä on suorastaan juhlallinen. Saaressa on lampaita laiduntamassa ja alkukesällä myös Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan luomutilan hevosia. Elisaari on erinomainen paikka veneilyä harrastaville lapsiperheille. Läheiselle vastarannalle pääsee autolla ja veneilijöiden miehistönvaihdot  onnistuvat helposti. Myös lähistöllä asuvia vieraita voi kutsua käymään veneessä. Juhannuksena menoa rauhoittaa vesiväylä ja autoilevat porukat eivät pääse alueelle ilman venekuljetusta ( hyvä kontrolli).


Elisaaren  ja Barösundin alueella on mielenkiintoinen historia. Fagervikin ruukki vaikutti aikanaan laajan saaristoalueen elineinotoimintoihin ja esimerkiksi hiilimiilujen jäänteitä löytyy saarilta. Tallinnan ja muiden Hansakaupunkien vaikutus kauppakumppanina oli voimallista 1500 -1600  luvulla. Elisaaren itäreunalle ( Älgsjöskatan ) 1700- luvun lopulla rakennettiin tykkipatteristo suojaamaan Barösundin meriväylää.   Myös Jakob Ramsjön ja Stor Ramsjön itäpäästä löytyy tuolta ajalta tykistöpatterien  jäänteitä. Venäläiset valtasivat tykistöpatterit syyskuussa 1789 , mutta 500 miehen suomalais-ruotsalainen sotilasryhmä valtasi alueen takaisin jo syyskuun lopulla 1789. Maa- ja meritaisteluita käytiin alueella 1700- ja 1800 luvuilla. Engelsmannien maihinnousu alueelle  tapahtui  ns. Krimin sodan aikana 1854, kun englantilais-ranskalaiset eskadeerit olivat alueella. Lukuisia hylkyjä löytyy alueelta ja linnoitusraunioita on mahdollista tunnistaa eri saarilla vielä tänäkin päivänä. Kuuluisin tunnettu hylky on ehkä venäläinen 53,0 m pitkä linjalaiva Severnij Orel, jossa oli 66 tykkiä. Toisen maailmansodan aikana alueella oli saksalaisia miinanlaskija-aluksia piilossa. Suomalainen panssarilaiva Väinämöinen oli 1940 luvulla alueella piilossa. Suomalaisten torpedoveneiden ja sukellusveneiden yksi tukikohta oli Elisaaren-Barösundin seudulla. Stora Fagerön saarelle rantautui joulukuussa 1944 saksalaisia sotilaita noin 100 kpl, kun heidän hävittäjäaluksensa olivat osuneet omiin miinoihin Viron rannikolla  ja tuhoutuneet. Suurin osa n. 600 miehestä kuoli ja 70 joutui rantauduttuaan venäjälle sotavangeiksi. Tästä onnettomuudesta muistona on räjähtänyt miina, joka löytyy meripelastajien hallinnoimasta Bågaskärin saarelta.


Valokuvat latautuvat sivun alareunasta alkaen jonkun aikaa ja tämän jälkeen klikkaa

kohdasta ” Toista kuvaesitys ” . Tällöin lähtee käyntiin kuva + musiikkiesitys. Yksittäisiä kuvia voi selata kaksoisklikkaamalla yksittäistä kuvaa.


Elisaari ( or Älgsjö ) is a very nice nature recreational area owned by the city of  Helsinki. It is located  about 50 miles west from city of Helsinki. It is very safe on all winds and there are plenty of easy accesses on the shore. In the island you will find beautiful nature walk trail and rare oak forest on these latitudes.  If you are passing through Barösund I strongly recommend a visit there. Sea chart may claim that draft more than  1,50 m  would be problem - that is not the case and all boat’s even > 2,0 m draft are OK  to take the route in. Elisaari is very nice place for families boating and sailing with children. Services for boaters are excellent: Cafeteria, showers, several fireplaces, camping area, ...


Start the slideshow clicking the ”right arrow” below.

Copyright by Kari Vierinen, Siuntio, Finland

      

Veneilysatama Elisaaressa  ja  luontokuvia

        Musiikki: Elegia, Edith Sohlström - Pia Perkiö

Maurin maja on vuokrattavissa vaikka 10 - 15 hengen ryhmälle